بعد از یادگیری اینکه چگونه اشیاء را بردارد، کودک هشت ماهه تان ممکن است زمان زیادی را تنها برای دست به دست کردن اسباب بازیها یا چیدن چیزها درکنار هم صرف کند.
او همچنین ممکن است شروع کند به ارتباط دادن کلمات با اشیاء و در این زمان است که می توان برای کمک به یادگیری او از کتابها، بازیهای و اسباب بازیهای ساده ای که کلمات و صداها را معرفی می کنند، استفاده کرد.
کودک در این سن چگونه بازی می کند؟
– او می تواند در هر دو جهت سینه خیز برود و بعضی مواقع در حالی که در کنار یک شیء است، آنرا نگه دارد.
– کم کم ارتباط دادن دو رفتار به یکدیگر را شروع می کند.
– یاد می گیرد که اشیاء بقاء دارند و می فهمد که زمانیکه از جلوی چشمش دور میشوند ،لزوما غیب نمی شوند.
– حوادث اخیر به خاطرش می مانند.
– مهارتهای او رشد کرده اند و می تواند اشیاء کوچک را بردارد.
– او با دقت در حال کاوش در جهان اطرافش است.
– شروع به ادا کردن صداها کرده و این کار را با حروف صدادار آغاز می کند.
اسباب بازی های متناسب با این سن:
۱-وسایل بازی که به ایستادن و سینه خیز رفتن کمک می کنند
وسایلی که کوک حین کار با آنها باید بایستد یا با آنها راه برود آسان و سرگرم کننده بوده و بچه های کوچک را با بسیاری از چیزهای جالب برای انجام دادن مشغول می کنند.
روشی که شما و کودکتان با این نوع اسباب بازی ها بازی می کنید، همراه با رشد مهارت های او تغییر کرده و کم کم پیشرفته تر می شوند.سعی کنید جنبه های مختلف اسباب بازی، رنگها و شکلهای مختلف آن را به او نشان دهید.
از اصطلاحات و کلمات توصیفی هر چه بیشتر در مکالمه با او استفاده کنید؛ کودکان در این سن از شنیدن لذت می برند ضمن اینکه این کار به آنها کمک می کند که تولید صدا کنند.
ماهیچه های در حال رشد کودک را با تشویق او به هل دادن اسباب بازی های غلتان یا سینه خیز رفتن به دنبال آن ها تمرین دهید. آیا او می تواند خود را بالا بکشد و در کنار اسباب بازی بایستد؟ زیاد تشویقش کنید و خواهید دید که به تدریج موفق می شود.
۲-اسباب بازی های خانه سازی و جورچین
به محض اینکه کودک بتواند اشیاء را دست به دست کند، توانایی چیدن قسمت های مختلف یک اسباب بازی و خانه سازی نیز در او ایجاد می شود و هر چه این فرایندها پیچیده تر می شوند توانائی های او هم افزایش پیدا می کنند.
قبل از این کار، به او کمک کنید تا روی یادگیری “خالی و پر “و “داخل و خارج ” خوب تمرکز کند و آنها را یاد بگیرد. مثلا،در بازی های جور چین، همزمان با آن شکل و رنگ اشیائی که با آنها کار می کند را هم یادآوری کنید مثلا بگویید: “تو داری جعبه قرمزو میذاری داخل. این گرده”. عمدا شکل و رنگ را عنوان کنید و بگویید که دارد داخل می رود یا خارج. زمانی که تمام جعبه ها خارج شد، بگویید خالی. زمانی که تمام آنها داخل است بگویید پر.سپس ،زمانی که کودک برای درک اشکال آماده است، تمام شکلها به جز یک نوع (مثلا انواع گرد) را بیرون بگذارید. به کودک اجازه بدهید دایره را در سوراخ صحیح قرار دهد و اگر مشکل دارد، به سوراخ گرد اشاره کنید و بگویید، “اینو امتحان کن”. اگر متوجه نشد چه باید بکند آن را رها کنید و صبر کنید تا کم کم در دفعات بعد خودش با آزمون و خطا راه درست را پیدا کند.وقتی کودک به اشکال گرد تسلط پیدا کرد، آن جعبه ها را کنار گذاشته و بگویید، “حالا بیا این جعبه های مربع رو امتحان کنیم” و زمانی که کودک توانست آن شکل را درک کند، هر دو فرم را با هم امتحان کنید. این کار ممکن است در همان روز انجام شود یا روز بعد یا یک هفته بعد یا مدتها بعد. تمام اینها بستگی به میزان آمادگی کودک در زمان بازی دارد.
همیشه او را تشویف کنید و مطمئن باشید که بچه ها بیشتر از طریق آزمون وخطا و حل مساله می توانند یاد بگیرند تا اینکه شما کاری را برایشان انجام دهید.
۳-اسباب بازی های آهنگ دار
“اگه من اینو بچرخونم چی میشه؟” بچه ها در این سن دوست دارند کشف کنند که چگونه می توان چیزی را به کار انداخت. اسباب بازی های سرگرم کننده به آنها این فرصت را می دهد که چیزها را تشخیص داده و با امتحان کردن ،فکر کردن را یاد بگیرند.
برای جلسه اول بازی کودک با این اسباب بازی ها، آنها را بر روی حالت پخش موسیقی قرار دهید و به او یاد دهید که چگونه دکمه ها را فشار دهد؛ نشان دهید که چگونه می توان صفحات کتاب آهنگ را ورق زد و یا آن را نواخت. در این سن شاید بهتر باشد که بر روی عمل و عکس العمل به جای الفبا و اعداد تمرکز کنید.
از آنجائی که کودک در این زمان در حال ساخت زبان دریافتی است، هر چه کلمات بیشتری می شنود، با کلمات بیشتری آشنا شده و درک بیشتری از چیزها خواهد داشت. این مهارت ها را با گفتن اسامی رنگها، شکلها و حیواناتی که می بینید تقویت کنید. “صدای بوقو می شنوی؟”. “بذاریم بچه گربه پایین و بالا بره”. “فکر می کنی این بچه گربه چی میگه؟”
۴-اسباب بازیهای دارای صفحه مدرج، اهرم و دکمه
باعث انجام کاری شدن با یک اسباب بازی، مانند فشار دادن یک دکمه، به صدا در آوردن زنگ یا باز کردن در ، به ذهن کودک چیز جدیدی می دهد که درباره آن فکر کند و فرصتی به او می دهد که ابراز احساسات کند وبا ایجاد یک تغییر احساس غرور کند !
به او نشان دهید که چگونه می توان با قسمت های مختلف اسباب بازی ،کار ی کرد و بعد تشویقش کنید که همان کار را انجام دهد”من صفحه شماره گیر و چرخوندم… حالا نوبت توست ” ” فکر می کنی دکمه رو فشار بدیم صدای جیرجیر در میاد؟” مکانیک ساده اسباب بازی توجه کودک را جلب خواهد کرد.
همچنین ،به او کمک کنید تا با اشاره به هر کدام از رنگ ها، آنها را تشخیص داده و کم کم نام آنها را بگوید. با اشاره به اشیاء هم رنگ در اطرافش این یادگیری را تقویت کنید: “نگاه کن پیرهن مامانم قرمزه”.
در این مرحله خوب است که آموزش مفاهیم اعداد را هم حین بازی اسباب بازی، با صحبت کردن درباره آنها شروع کنید. اگر مثلایک موز و دو کلوچه دارید با دادن آنها به کودک، بلند بشمارید: یک، دو، سه.
در پایان ماه کودک شما برای تشخیص حروف، اعداد و اشکال آماده خواهد بود. می توانید با اشاره به این ها در اسباب بازی و سپس با اشاره به موارد مشابه در اطرافتان کمک کنید این مفهوم ها بهتر در ذهنش جا بیفتند.