عمل جراحی سرکلاژ یا دوختن دهانه رحم چیست و در چه مواردی انجام می شود؟
من الان در هفته سیزدهم بارداری به سر میبرم. یکی دو روز پیش سونوگرافی رفتم و گفتند که طول دهانه رحم یه مقدار کوتاه است . طول دهانه رحم چه اندازه ای باشد باید سرکلاژ کنم؟
وقتی گردن رحم (سرویکس) توانایی تحمل وزن محتویات رحم را در بارداری نداشته باشد، احتمال زایمان زودرس بالا می رود زیرا ممکن است دهانه رحم به دلیل ضعیف بودن، زودتر از موعد (قبل از هفته ۳۷ تا ۳۸ حاملگی) باز شود. برای پیشگیری از این وضعیت، معمولا پزشک عمل سرکلاژ را انجام می دهد.
بسیاری از متخصصین مقدار کمتر از ۳۰ میلیمتر را ترمیم می کنند اما در کتابهای تخصصی زنان و زایمان ضرورت برای کمتر از ۲۵ ذکر شده است. بنابراین بین ۲۵ تا ۳۰ اختلاف نظر وجود دارد.
در این عمل جراحی، دور تا دور دهانه رحم دوخته می شود تا لبه ها به هم نزدیکتر شود. بهترین زمان انجام سر کلاژ ماه سوم بارداری ( هفته ۱۲ تا ۱۴ ) است. البته مواردی از سرکلاژ اورژانسی وجود دارد که در اواخر بارداری انجام می شود و زمانی است که به هر دلیل دهانه رحم زودتر باز شده و با استراحت نیز بهبود نیافته است.
این عمل در ۸۵ تا ۹۰ درصد مواقع بدون مشکل انجام می شود. با توجه به اینکه خود این عمل شانس زایمان زودرس و عفونت را کمی افزایش می دهد، لازم است تا چکاپ های روتین بعدی به طور مرتب صورت بگیرد.
عمل سرکلاژ چگونه انجام می شود و چه مراقبت هایی را باید انجام داد؟
روش عمل به این صورت است که بعد از بی حسی اپی دورال یا بیهوشی عمومی پزشک با نخ مخصوص دور تا دور دهانه رحم را می دوزد و سپس دو سر نخ را به هم گره می زند. گاهی لازم است تا خانم باردار چند ساعت یا یک روز در بیمارستان تحت نظر باشد تا در صورت اانقباضات رحمی زودرس اقدامات مناسب برایش صورت بگیرد.
پس از این مرحله ممکن است ترشحات خونی روشن تا چند روز وجود داشته باشد که معمولا بعداز این زمان به شکل ترشحات موکوسی در می آید و ممکن است تا پایان حاملگی ادامه پیدا کند. ضمنا توصیه می شود از یک هفته قبل تا حداقل یک هفته بعد از عمل، نزدیکی صورت نگیرد.
بعد از زایمان پزشک نخ دوخته شده را حوالی هفته ۳۷ برمیدارد مکر اینکه پارگی زودرس کیسه آب اتفاق افتاده باشد که در این صورت لازم است زودتر انجام شود. این کار به سادگی انجام می شود و فقط ممکن است کمی ترشحات قرمز روشن ایجاد شود.
رابطه Rh خون با حاملگی چیست؟
در موقع حاملگی، ارتباط خونی بین مادر و نوزاد بر قرار می شود، بنابراین اگر «ارهاش» خون مادر با خون جنین متفاوت باشد، ممکن است اختلالاتی به وجود بیاید. «ارهاش» خون نوزاد همیشه بستگی به پدر دارد بدین طریق اگر«ارهاش» خون پدر مثبت باشد، «ارهاش» خون نوزاد در اکثر مواقع مثبت می شود و در صورتی که مال پدر منفی باشد، ارهاش خون نوزاد نیز منفی خواهد بود.
حال اگر مادری که حامله است، «ارهاش» خونش مثبت باشد، هم نوزادان او، خواه «ارهاش» پدر مثبت و خواه منفی باشد سالم به دنیا خواهند آمد و به عبارت دیگر هیچ گونه اختلالی در وضع نوزادان «ارهاش» مثبت به وجود نمی آید.
اگر مادری که «ارهاش» خونش منفی است حامله شود، در صورتی که «ارهاش» خون پدر نیز منفی باشد نوزاد طبعا «ارهاش» منفی خواهد بود و هیچ گونه صدمه ای نخواهد دید.
ولی اگر پدر «ارهاش» مثبت باشد، بسیاری از نوزادان «ارهاش» مثبت به دنیا می آیند. چنانچه مادر حامل? بار اول بوده و سابق? سقط جنین نداشته باشد و یا قبلاً به او خون «ارهاش» مثبت تزریق نکرده باشند، نوزاد اول همیشه و در هر حال سالم خواد بود. ولی اگر مادری که «ارهاش» خونش منفی است برای بار دوم حامله شده و یا قبلا سقط جنین کرده باشد، نوزادش ممکن است به علت ماد? ضد «ارهاش» که در خون مادر به وجود آمده است دچار مرض مخصوص یرقان نوزادان یا (اریتروبلاستوز) Erythroblastosis گردد.
به چه حاملگی پر خطر گفته می شود؟
گاهی در طی بارداری اختلالاتی برای مادر به وجود می آید که در صورت عدم توجه و رسیدگی به آنها برای مادر و جنین ایجاد خطر می کند. موارد زیر نیاز به توجه بیشتری دارند:
• حاملگی بالای ۳۵ سالگی یا قبل از ۲۰ سالگی
• افزایش فشار خون در دوران حاملگی که به آن بیماری پره اکلامپسی و یا مسمومیت حاملگی می گویند.
• زایمان قبلی بیش از سه بار
• فواصل حاملگی ها کمتر از ۳ سال
• استفراغ های فراوان در حاملگی که با از دست رفتن مایعات و مواد مغذی بدن همراه است.
• حاملگی های چندقلو
• حاملگی با قرار گرفتن جفت در پایین رحم و یا روی دهانه رحم
• حاملگی توام با خونریزی
• حاملگی با کیسه آب جنینی بزرگ تر از حد معمول و یا کوچک تر از حد معمول
• حاملگی در مادرانی که دچار بیماریهای عمومی مثل آسم، مرض قند، بیماری قلبی و فشار خون بالا باشند.
زجر جنینی یا fetal distress چیست؟
به استرس جسمی و فیزیکی که به علت کمبود اکسیژن به جنین وارد می شود زجر جنین می گویند. این وضعیت معمولا در طی زایمان یا پس از هفته ۲۸ حاملگی اتفاق می افتد اما می تواند در هر زمانی بروز نماید. علت این وضعیت اشکال در جفت می باشد که وظیفه اکسیژن رسانی را به عهده دارد و علت این اشکال در عملکرد جفت کاملا مشخص نیست.
چنانچه پزشک در طول حاملگی به این تشخیص شک کند سونوگرافی درخواست می کند تا حرکات جنین را بررسی کند و نیز بتواند جریان خون جفت به جنین را ببیند.
حتی اگر علائم خفیف زجر جنین در اواخر حاملگی تا ابتدای زایمان وجود داشته باشد توصیه به عمل سزارین می شود.
ابتلا به تب خال تناسلی چه تاثیری در بارداری دارد؟
اگر اولین بار است که به این بیماری مبتلا شده اید جای نگرانی نیست. خطر آن برای جنین فقط در حوالی زمان زایمان است. اگر در زمان زایمان زخمتان فعال است حتما موضوع را با پزشکتان در میان بگذارید. شاید لازم باشد برایتان سزارین انجام دهند چون احتمال انتقال ویروس به نوزاد را کم می کند. به یاد داشته باشید هرپس، احتمال سقط و زایمان زودرس را بیشتر می کند. پس پزشکتان را حتما در جریان بگذارید تا بیشتر مراقب سلامت جنینتان باشد.
چرا وقتی می خندم یا میدوم، مقداری از ادرار بی اختیار خارج می شود؟
بی اختیاری ادرار ناشی از فشار در بارداری شایع است و از هر ده خانم باردار یک نفر آن را تجربه می کند. اما جای نگرانی نیست چون می توانید با اقداماتی آن را متوقف کنید.
به محض شروع حاملگی، تغییرات هورمونی موجب کشیدگی عضلات و بافت کف لگن میشود. این مسئله می تواند موجب ضعیف شدن اسفنکتر ادراری (عضله کوچکی که ورود و خروج ادرار را کنترل می کند) شود و بنابراین هنگام دویدن، خندیدن، عطسه یا سرفه کردن که از اطراف به مثانه فشار وارد می شود، قطراتی از ادرار خارج خواهد شد.
تحقیقات نشان داده است که شروع تمرینات ورزشی کگل برای تقویت عضلات کف لگن از ابتدای حاملگی کمک می کند تا این مشکلات در ماههای بعد و نیز بعد از زایمان، کمتر باشد. شنا و پا زدن روی دوچرخه های ورزشی هم کمک کننده است. با ا ین حال اگر هیچ بهبودی در علائمتان دیده نشد بهتر است با ماما یا پزشکتان مشورت کنید، شاید نیاز باشد عضلات کف لگنتان را بررسی کنند. گاهی انجام ماساژ در کنار ورزش مشکل را تا حد زیادی برطرف می کند.
چرا از وقتی باردار شده ام چشمهایم دائما خشک می شود؟
مشکلی به نام “سندرم خشکی چشم” وجود دارد که در خانم ها نسبتا شایع است و در حاملگی به دلیل تغییرات هورمونی بیشتر اتفاق می افتد. این سندرم در مادران شیرده، حین مصرف قرص های ضد بارداری و در یائسگی نیز شایعتر است. به نظر می رسد در بارداری سوزش، خارش و حساسیت به نور به صورت متناوب وجود دارد اما گاهی هم به شکل دائمی و ناتوان کننده در می آید. معمولا بعد از تولد نوزاد این مشکلات به تدریج ناپدید می شود.
در زمان بارداری می توان با مصرف قطره اشک مصنوعی شدت آن را کاهش داد اما همیشه بهتر است ابتدا با پزشک مشورت کنید.
اجتناب از نور خورشید، گرمای خشک و دود سیگار هم به کم شدن شدت علائم کمک می کند. سعی کنید از لنز های تماسی استفاده نکنید و کمتر مقآبل صفحه کا مپیوتر قرار بگیرید. در صورت باقی ماندن تمام علائم، مشاوره با چشم پزشک را فراموش نکنید.
در بارداری اولم زایمان زودرس داشته ام. چقدر احتمال دارد این مسئله در حاملگی بعدی هم اتفاق بیفتد؟
در خانمهائی که یکبار زایمان زودرس داشته اند احتمال تکرار آن در بارداری بعدی کمی بیشتر از سایرین است. چون در بعضی موارد دقیقا مشخص نیست که به چه دلیل زایمان زودرس اتفاق افتاده است، نمی توانیم میزان احتمال وقوع آن را در آینده پیش بینی کنیم.
اگر زایمان زودرس شما به دلیل خاصی بوده باید به اطلاع پزشک معالجتان برسانید تا بسته به مورد مراقبت بیشتری درآن زمینه به عمل آورد. مثلا عفونت ادراری یکی از دلایل زایمان زودرس است که می توان با آزمایشات مکرر و دوره ای آنرا بسرعت تشخیص داد و درمان کرد. توصیه دیگر این است که هر گاه علائمی مثل دردهای شکی یا ترشحات واژینال داشتید سریعا با پزشکتان مشورت کنید.
عمل جراحی سرکلاژ چه عوارضی می تواند داشته باشد؟
علیرغم اینکه این عمل در ۸۵ تا ۹۰ درصد مواقع بدون مشکل انجام می شود اما ممکن است در برخی موارد عوارضی هم داشته باشد که مهمترین آنها عبارتند از:
? انقباضات زودرس رحمی
? ناتوانی سرویکس (گردن رحم) در باز شدن به موقع در زمان زایمان
? پارگی کیسه آب
? عفونت دهانه رحم
? پارگی دهانه رحم چنانچه زایمان، قبل از بر داشتن نخ سرکلاژ اتفاق بیفتد.
? بعضی از عوارض مربوط به بیهوشی عمومی مثل تهوع و استفراغ
معمولا معاینات منظم و رعایت دستورات پزشک معالج تا حد زیادی از بروز این عوارض پیشگیری می کند.
بعد از عمل سرکلاژ چه علائمی می تواند در مورد عوارض به من هشدار دهد؟
علائمی که خانم باردار در صورت مشاهده آنها باید با پزشک تماس بگیرد عبارتند از:
? انقباضات رحم
? درد در پشت یا پایین شکم که مشآبه درد زایمان است و به صورت دوره ای وجود دارد.
? خونریزی از واژن
? تب بالای ۸/۳۷ درجه سانتیگراد یا لرز
? تهوع و استفراغ
? ترشحات واژینال زیاد
? ترشحات آبکی از واژن
معمولا خانم هائی که در یک باردرای نیاز به سر کلاژ پیدا می کنند در حاملگی های بعدی نیز باید این عمل برایشان انجام شود.
منظور از ارهاش (Rh) چیست؟
“ارهاش” ماده ای است که برای اولین بار در خون میمونی به نام “رزوس” Rhesus یافت شد و به همین جهت آن را Rh (که مخفف حرف اول اسم میمون است) نامیدند. بعدها دانشمندان متوجه شدند که این ماده در گلبول قرمز خون عد? زیادی از مردم سفید پوست وجود دارد و به همین جهت آن عده از اشخاصی را که این ماده در خونشان هست “ارهاش” مثبت و آن عده ای که این ماده در خونشان وجود ندارد “ارهاش” منفی می نامند. در ایران بطور متوسط بین ۹۰ تا ۹۲ درصد از مردم “ارهاش” مثبت هستند. “ارهاش” ماده ای است که مطآبق قانون وراثت به نوزاد منتقل می شود و همیشه در خون باقی می ماند و تا آخر عمر تغییر نمی کند.
اگر به شخصی که “ارهاش” خونش منفی است خون شخصی دیگر را که “ارهاش” مثبت دارد تزریق کنیم، در خون شخص اول ماده ای بر علیه گلبول های قرمز خونی که “ارهاش” مثبت روی آن مستقر هستند درست می شود و آنتی بادی ضد “ارهاش” مثبت نام دارد. تشکیل شدن ماده فوق مدتی وقت لازم دارد و بنابراین در اولین مرتب? انتقال هیچ اتفاقی نمی افتد ولی اگر دو مرتبه به این شخص که “ارهاش” خونش منفی است خون مثبت بدهیم چون قبلاً در خون شخص اول ماد? ضد “ارهاش” مثبت وجود داشته است، با ورود مجدد خون “ارهاش” مثبت واکنشی در بدن شخص اول به مناسبت از بین رفتن خون شخص دوم به وجود می آید؛ بدین ترتیب که گلبول های قرمز خون شخصی که “ارهاش” مثبت دارد از بین می رود و در بدن شخص دوم که “ارهاش” خونش منفی است ماد? سمی ایجاد می کند که این ماده بعداً واکنش شدیدی مانند تب و لرز به وجود می آورد.
عفونت بتا استرپتوکوک چیست؟
در هفته ۳۶ بارداری دکتر یک تست واژینال از من گرفت که گفت اگر مثبت باشد روز زایمان باید آنتی باکتری هر ۴ ساعت یک بار از طریق سرم به من بزنند که برای نوزاد قبل از تولد مهم است و برای مادر مشکلی نیست ولی قبل از بدنیا اومدن بچه حتما باید به بدن مادر تزریق شود. متاسفانه من متوجه نشدم چه باکتری هست ولی اسمش رو به انگلیسی پرسیدم و می خواستم شما به من بگید که دقیقا چه باکتری هست Group B Streptococcus- vaginal bacteria ؟
استرپتوکوک گروه بتا میکروبی است که در واژن یا انتهای روده بزرگ خانم های باردار یافت می شود. در حالت نرمال، این باکتری در واژن یا انتهای روده باریک ۱۵ تا ۴۰ درصد خانم ها وجود دارد. خانم حامله ای که به این میکروب آلوده است می تواند آن را در زمان زایمان به نوزاد منتقل کند. البته این بدان معنی نیست که تمام نوزادانی که از مادر آلوده به این باکتری متولئ می شوند، آلوده خواهند شد. هر چند عفونت با استرپتوکوک شایع نیست اما به دلیل عوارض خطرناکی که دارد، باید جدی تلقی شود. باکتری معمولا در روده کوچک، واژن یا نواحی انتهایی روده بزرگ زندگی می کند و از طریق تماس جنسی منتقل نمی شود. ۱۵ تا ۴۰ درصد خانمها این باکتری را در بدن دارند و بسیاری از آنها بدون علامت هستند.
امروزه توصیه می شود حتی در خانم ها ی بارداری که مشکوک به آلودگی نیستند تست تشخیصی در هفته ۳۵ تا ۳۷ انجام شود. این کار با نمونه برداری از واژن یا انتهای روده بزرگ انجام می شود. نمونه برداری مثبت به این معنا است که خانم باردار حامل باکتری است. از هر ۱۰۰ تا ۲۰۰ نوزادی که مادر آلوده دارند یک نوزاد نهایتا آلوده خواهد شد و علائم عفونت را نشان خواهد داد.
علائمی وجود دارد که نشان می دهد ریسک مبتلا شدن نوزاد یک مادر آلوده بیشتر است از جمله:
– پارگی کیسه آب یا زایمان پیش از ۳۷ هفتگی
– پارگی کیسه آب ۱۸ ساعت یا بیشتر قبل از زایمان
– تب حین زایمان
– عفونت ادرای حین حاملگی
– سآبقه داشتن نوزاد مبتلا به عفونت به استرپتو کوک
در صورت وجود این علائم پزشکان عموما توصیه به مصرف آنتی بیوتیک برای درمان یا پیشگیری می کنند. مصرف دارو خطر مبتلا شدن نوزاد را به میزان زیادی کاهش خواهد داد. به همین دلیل است که توصیه می شود بین هفته ۳۵ تا ۳۷ در همه خانم های حامله نمونه برداری جهت تشخیص عفونت انجام شود.
نوزاد آلوده ممکن است علائم متفاوتی را نشان دهد. چنانچه آلودگی سریع اتفاق بیفتد معمولا نشانه هائی مثل مشکلات تنفسی و قلبی یا فشارخون دیده می شود. مشکلات گوارشی ،کلیوی، عفونت خون، ذات الریه و مننژیت هم ممکن است دیده شوند. در این شرایط درمان با آنتی بیوتیک وریدی انجام می شود.
درنوزادانی که به صورت دیررس علامت دار می شوند، مننژیت شایعترین عارضه است.
برای بهبود بواسیر در دوران بارداری چه باید کرد؟
من در هفته نهم بارداری می باشم و برخی اوقات به علت درد شدید مجبور به استفاده از شیاف آنتی هموروئید می باشم. می خواهم بدانم آیا ترکیبات موجود در آن مضر است؟
گاهی واریس وریدهای مقعد برای اولین بار در حاملگی ظاهر می شود و با پیشرفت حاملگی به علت افزایش فشار رحم به مقعد تشدید می گردد. اکثر بواسیرها بعد از زایمان برطرف می شوند. برای بهتر شدن بواسیر می توانید:
– در لگن آب گرم چند بار در روز، هر بار به مدت یک ربع بنشینید.
– از رژیم غذایی مناسب که مدفوع را نرم می نماید و از یبوست جلوگیری می کند استفاده نمایید.
– مایعات به مقدار زیاد جهت پیشگیری از یبوست استفاده کنید.
– از داروهای موضعی طبق نظر پزشک استفاده نمایید.
چگونه می توان درد کمر و لگن را در بارداری کاهش داد؟
من در سه ماهه سوم حاملگی هستم و مدتی است که دچار دردهای گهگاه در پشت و لگن می شوم. پزشک معالجم نیز تائید کرده است که مشکل جدی در کار نیست. برای کاهش این دردها چه می توان کرد؟
به دلیل اینکه لگن در بارداری به میزان زیاد کشیده میشود درد آن شایع است و حتی ممکن است خوآب شبانه را مختل کند. در حاملگی ترشح هورمون ها موجب شل شدن رباط ها ی نگهدارنده مفاصل می شود. طبیعت این کار را انجام می دهد تا به تدریج بدن را برای زایمان آماده کند اما این مسئله با افزایش وزن و سایز مادر، عموما ناراحتی هائی را قبل از زایمان ایجاد می کند.
برای کاهش این دردها بهترین وضعیت، وضعیت درازکش است. می توانید به پهلو بخوابید و زانوهایتان را خم کنید و یک بالش بین زانو هایتان قرار دهید، به طوری که تمام طول ساق پایتان را بپوشاند. قرار دادن یک بالش در زیر باسن هم کمک کننده است. گاهی هم قرار دادن کیسه آب گرم روی لگن در تخفیف این دردها موثر است.
کار دیگری که می توانید انجام دهید این است که هیچگاه به حالت دو زانو ننشینید و همیشه وقتی در حالت نشسته هستید، پشت کمر یک بالش قرار دهید تا ستون فقرات و لگن را بهتر حمایت کند. اگر با به کار بستن تمام تدابیر باز هم دردها ادامه داشت بهترین اقدام مشاوره با یک مرکز فیزیوتراپی است تا تمرینات لازم را به شما آموزش دهند.
علت لکه بینی یا خونریزی در سه ماهه اول بارداری چیست و چه باید کرد؟
در صورت وجود هرگونه ترشح خون آلود یا خونریزی از واژن در سه ماهه اول باردرای، باید به تهدید به سقط شک کرد. بطور کلی از هر ۵ زن باردار ۴ نفر در ماههای اول بارداری دچار لکه بینی یا خونریزی شدیدتر از حد لکه بینی می شوند و از بین زنانی که خونریزی دارند، حدود نیمی از آنها سقط می کنند.
به همین دلیل باید هر نوع ترشح خون آلود یا خونریزی در این زمان را جدی گرفته و بررسی کرد.
البته در بعضی از موارد مقداری خونریزی زمانی که فرد انتظار قاعدگی را دارد، دیده می شود که این مربوط به جایگزینی جنین در رحم بوده و طبیعی است. گاهی نیز لکه بینی جزیی به دلیل جود عارضه در دهانه رحم است که به خود بارداری مربوط نیست و پزشک این را با معاینه تشخیص خواهد داد.
اگر لکه بینی و خونریزی مربوط به تهدید به سقط باشد، خونریزی معمولاً اولین علامت است و بعد از آن ظرف مدت چند ساعت یا چند روز دردهای شکمی و کمر درد همراه با احساس فشار در لگن و احساس ناراحتی در ناحیه زیر شکم دیده می شود و با وجود این علائنم احتمال سقط زیاد است.
نکته دیگر که باید با دیدن خونریزی به صورت لکه بینی به آن توجه داشت احتمال حاملگی خارج رحمی است که باید حتماً مورد بررسی قرار گیرد تا از عوارض آن جلوگیری شود.
پس با مشاهده کوچکترین لکه بینی مراجعه به پزشک ضروری است که اقدامات پزشک عموماً به صورت درخواست آزمایش خون شاید در چند نوبت برای بررسی وضعیت سلامت جنین و در احتمال حاملگی خارج رحمی و درخواست یک سونوگرافی و حتی گاهی معاینه داخلی است.
گاهی نیاز به درمان دارویی است که با تجویز پزشک مورد استفاده قرار می گیرد.
تقریباً درتمام مواردی که احتمال سقط وجود دارد توصیه به استراحت بیمار، عدم نزدیکی و رژیم غذایی که از یبوست جلوگیری نماید و موارد مشابه خواهیم داشت.
کنده شدن جفت (placental abruption) چیست؟
به جدا شدن جفت از دیواره رحم قبل از تولد “کنده شدن جفت” می گویند. یکی از دلایل مهم این وضعیت استعمال دخانیات و سوئ مصرف مواد مخدر در دوران بارداری است.
دو نوع اصلی کنده شدن جفت وجود دارد: نوع آشکار و نوع پنهان. نوع آشکار کنده شدن جفت موجب خونریزی خفیف تا شدید واژینال می شود.در جداشدگی پنهان، خونریزی قابل مشاهده ای از واژن وجود ندارد زیرا خون بین جفت و دیواره رحم تجمع می یابد.
آیا وجود کیست تخمدان در حین حاملگی مشکلی ایجاد می کند؟
زنی ۲۳ هستم ۴ سال است که ازدواج کردم و تصمیم به بچه دار شدن نداشتم اما حالا که تصمیم گرفتم با یک کیست ۴ سانتی در رحمم مواجه شدم نمی دانم باردای با این کیست برای من یا جنین خطر دارد یا نه و اینکه این کیست اجازه بچه دار شدن را به من خواهد داد یانه ؟
در صورت وجود کیست تخمدان در حین بارداری باید سونوگرافی جهت ارزیابی وضعیت و اندازه کیست انجام شود. در صورتیکه افزایش در سایز کیست و سایر مسائل که موجب ضرورت انجام جراحی باشد دیده شود، باید کیست با جراحی خارج شود و اگر با بررسی های سونوگرافی مشکلی دیده نشود باقی ماندن کیست مشکلی ندارد.
برای بهبود یبوست در دوران بارداری چه میتوان کرد؟
من قبل از حاملگی به مشکل یبوست و هموروئید دچار بودم. الان در هفته ۸ بارداری مشکل یبوست و هموروئیدم به شدت حاد شده. آیا مصرف قرص سی لاکس ضرری برای جنین ندارد؟ اگر از قطر ضد هموروئید MG استفاده کنم ضرری متوجه بچه نخواهد شد؟ در ضمن من تا چند وقت دیگر باید قرص آهن را نیز شروع کنم که شنیده ام موجب یبوست می شود؟
یبوست در حاملگی شایع است و به علت تغییرات هورمونی و کاهش حرکات روده توأم با فشار رحم بزرگ شده روی روده ها به وجود می آید. از غذاهای گیاهی پر حجم مانند کاهو استفاده کنید و میوه و سبزیجات را حتما در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید. بهتر است از انواع نانهای سبوس دار مانند سنگک یا نان های حجیم که با آرد کامل تهیه می شوند استفاده کنید. سبوس حجم ماده خشک رژیم غذایی شما را افزایش می دهند و به بهبود یبوست کمک می کنند. نوشیدن ۶ تا ۸ لیوان آب در روز می توان یبوست را کاهش داد. پیاده روی می تواند حرکات روده ای شما را افزایش دهد، بخصوص اگر بتوانید برنامه منظمی برای دفع داشته باشید کم کم روده های شما به دفع روزانه در یک زمان مشخص (که معمولا صبح بعد از خوردن صبحانه است) عادت می کند. سعی نکنید که هنگام حرکات روده ای، به خود فشار بیاورید. بلکه آرامش و صبر خود را هنگام تخلیه روده ها حفظ کنید.
به غیر از ملین های غذایی مانند آلو و انجیر، بدون دستور پزشک خود از ملین دیگری استفاده نکنید. مصرف داروهای روغنی نیز در حاملگی توصیه نمی شود. اگر یبوست ادامه داشت، در یکی از جلسات مراقبتهای حین بارداری از پزشک خود کمک بخواهید.
دیابت حاملگی چیست؟
به طور طبیعی هورمون انسولین که توسط پانکراس تولید می شود، سبب جذب و ورود قند خون به سلولهای بدن می شود. در طی حاملگی هورمون های اضافی که اثر ضد انسولین دارند توسط جفت تولید می شوند. در صورتیکه بدن قادر به تولید انسولین کافی برای مقابله با این اثر نباشد، منجر به افزایش سطح گلوکز در خون و پیدایش دیابت حاملگی می شود.
بروز دیابت حاملگی در خانمهای بالای ۳۰ سال، خانمهای چاق و کسانی که سابقه دیابت خانوادگی دارند شایع است.
سیر بارداری در فردی که مبتلا به دیابت حاملگی است، چگونه پیش می رود؟
معمولا پزشک توصیه به رعایت رژیم غذائی می کند که شامل مصرف کمتر قند و مصرف بیشتر فیبر و کربو هیدرات تشاسته ای است. بعضی خانم ها نیاز به تزریق انسولین دارند.. قند خون باید هر دو هفته یک بار کنترل شود.
در اکثر خانم ها حاملگی تا هفته ۴۰ به خوبی پیش می رود و امکان زایمان واژینال وجود دارد اما چنانچه کنترل دیابت دشوار شود، تحریک جهت زایمان زودرس ضرورت می یابد. در صورتی که جنین خیلی بزرگ باشد، باید زایمان به روش سزارین انجام شود.
پس از زایمان قند خون مادر و نوزاد کنترل خواهد شد و در صورتیکه قند خون نوزاد پایین باشد ممکن است به منظور درمان نیازمند بستری شدن در بخش مراقبتهای ویژه نوزادان باشد. از آنجائیکه مادر در معرض خطر ابتلا به مرض قند دائمی خواهد بود، تست تحمل گلوکز ۶ هفته پس از زایمان انجام خواهد شد.
حاملگی پوچ چیست و چگونه تشخیص داده می شود؟
وقتی ساک یا کیسه حاملگی در سونوگرافی دیده شود اما جنینی در آن نباشد، حاملگی پوچ نامیده می شود و به این معنی است که نطفه تشکیل شده اما نتوانسته است رشد کند. این وضعیت به ندرت اتفاق می افتد و دلیلی بر نازائی یا تکرار در بارداری بعدی نیست.
حاملگی پوچ اکثرا بدون علامت است و تنها نشانه آن ممکن است عدم پیشرفت بارداری باشد. ممکن است خانم باردار احساس کند نشانه های بارداری در او با شدت کمتری نسبت به سایر خانم های باردار وجود دارد اما تا زمانی که سونوگرافی نکرده است به حاملگی خود شک نمی کند. علت واقعی این نوع حاملگی هنوز دقیقا شناخته نشده است و در حال حاضر آن را تنها یک اشتباه در طبیعت می دانند. چون ساک حاملگی تشکیل شده و ترشح هورمون ادامه دارد، به همین دلیل سقط اتفاق نمی افتد، در واقع بدن متوجه نمی شود که بارداری اتفاق نیفتاده است.اگر در سونوگرافی قطر ساک بیشتر از ۲۰ میلیمتر باشد اما جنین داخل آن نباشد تشخیص حاملگی پوچ مطرح می شود. برای تایید تشخیص معمولا از سونو گرافی واژینال استفاده می شود. در مواردی که قطر ساک کمتر از ۲۰ میلیمتر است اما پزشک به خالی بودن درون آن شک دارد، سونوگرافی را ۷ تا ۱۴ روز بعد تکرار می کند و چنانچه باز هم اثری از جنین دیده نشد اقدامات تاییدی بعدی را انجام می دهد.
جفت سر راهی چیست؟
جفت سر راهی حالتی است که در آن جفت تمام یا قسمتی از دهانه رحم را می پوشاند. این وضعیت بیشتر در بارداری های با سن بالای مادر شایع است و شدت آن بستگی به این دارد که چه مقدار از شکاف دهانه رحم توسط جفت پوشیده شده باشد.
در جفت سر راهی حاشیه ای، جفت در پایین رحم قرار گرفته است و فقط به لبه دهانه رحم می رسد. هنگامی که جفت سر راهی کامل ایجاد شود، تمام سوراخ دهانه رحم پوشیده می شود. علائم ایجاد شده به وسیله این حالت متفاوت است. موارد خفیف ممکن است اثرات زیان آوری را موجب نشود. در سایر موارد، خونریزی واژینال خفیف تا شدید و متناوب از هفته ۲۴ حاملگی به بعد ایجاد می شود. جفت سر راهی کامل مو جب خونریزی شدید می شود که ممکن است زندگی مادر یا جنین را تهدید کند. در خانمی که جفت سر راهی دارد احتمال بروز خونریزی بعد از زایمان افزایش می یابد زیرا قسمت پائین تر رحم ممکن است قادر به انقباض موثر و کافی جهت انقباض عروق خونی رحم و توقف خونریزی پس از تولد نباشد.
درمان جفت سر راهی چیست؟
معمولا جفت سر راهی بعد از هفته ۲۰ با سونوگرافی تشخیص داده می شود. در صورتیکه جفت پایین قرار گرفته باشد به منظور ارزیابی محل جفت توسط سونوگرافی مورد بررسی قرار خواهید گرفت و وضعیت آن پیگیری خواهد شد. این مشکل ممکن است بعدا از بین برود زیرا در اغلب موارد، جفت به طرف بالا حرکت می کند و در حدود هفته ۳۲ از دهانه رحم دور می شود.
در صورتیکه جفت پائین بماند و خونریزی واژینال بروز نماید، در بیمارستان بستری خواهید شد. در صورتیکه خونریزی خفیف باشد فقط به استراحت در بستر نیاز دارید اما اگر خونریزی شدید باشد ممکن است نیاز به سزارین اورژانس یا انتقال خون داشته باشید تا خون از دست رفته جایگزین گردد.
حتی اگر مشکلی وجود نداشته باشد، هنگامی که جفت سر راهی کامل باشد در هفته ۳۰ در بیمارستان بستری خواهید شد تا کنترل شوید زیرا احتمال خونریزی وجود دارد. سپس نوزاد در هفته ۳۸ حاملگی توسط سزارین متولد می شود. به دلیل خطر خونریزی معمولا سزارین ضرورت دارد حتی اگر جفت سر راهی، حاشیه ای باشد.
علائم جدا شدن جفت چیست؟
علائم معمولا ناگهانی رخ می دهد و بستگی به مقدار جدا شدگی جفت از دیواره رحم دارد. در صورتی که فقط قسمت اندکی از جفت جدا شده باشد، خونریزی ممکن است جزئی باشد اما جدا شدن قسمت بزرگی از جفت می تواند موجب خونریزی شدید شود. در مرحله شدیدتر علائم عبارتند از:
? خونریزی واژینال خفیف تا شدید
? درد شکمی شدید و مداوم
? کاهش حرکات جنین
در صورتیکه خونریزی در هر مرحله ای از حاملگی بروز نماید شما باید سریعا با پزشک مشورت کنید.اگر خونریزی شدید است توصیه می شود بدون تاخیر با مرکز فوریتهای پزشکی تماس حاصل نمایید زیرا احتمالا نیاز به مراقبت اورژانس دارید.
درمان جدا شدن جفت چیست؟
جدا شدن قسمتی از جفت با استراحت در بستر در بیمارستان بهبود می یابد و ضربان قلب جنین نیز کنترل می شود. در صورتیکه خونریزی متوقف نشود یا مجددا شروع شود، ممکن است تحریک زایمان انجام شود. پس از کنده شدن قسمت بزرگی از جفت، غالبا عمل سزارین اورژانس لازم است تا جنین سالم بماند. همچنین گاهی انتقال خون در صورت از دست دادن مقادیر زیاد خون مورد نیاز است. با درمان مناسب مادر معمولا به خطر نمی افتد اما در موارد شدید ممکن است جنین فوت کند.