بنابراین با مقوی کردن (اضافه کردن مواد انرژی زا از جمله چربی ها، شیرینی ها، نان و غلات) و مغذی کردن غذا (اضافه کردن مواد غذایی حاوی پروتئین مانند گوشت قرمز، مرغ، ماهی و انواع حبوبات، منابع غنی از ویتامینها و املاح مانند انواع میوه، سبزی، لبنیات و …..) می توان به افزایش وزن آنان کمک نمود.
راههای افزایش دریافت انرژی (مقوی کردن) عبارتند از:
۱- افزایش دریافت شیرینی و مواد قندی.
– استفاده از مربا، عسل، خرما، شیره انگور، شیره خرما همراه با صبحانه.
– استفاده از حداقل دو میان وعده شامل بیسکویت(ترجیحا” سبوس دار)، کیک، کلوچه، نان و پنیر، نان و سیب زمینی، نان و تخم مرغ، نان و خرما، نان روغنی، نان شیر مال همراه با یک لیوان شیر و انواع میوه در فواصل وعده های اصلی غذایی.
– مصرف مقدار بیشتر گروه نان و غلات مثل نان، برنج و ماکارونی. خانم های باردار لاغر می توانند روزانه تا ۱۱ سهم از این گروه که معادل ۳۳۰ گرم نان یا ۷۷۰ گرم برنج پخته می باشد مصرف کنند.
– استفاده بیشتر از سیب زمینی درانواع غذاها و یا در میان وعده ها.
– مصرف نان همراه با سایر مواد غذایی مانند برنج در وعده ناهار و شام.
– استفاده از بستنی و میوه های شیرین (انگور، خربزه، انجیر، توت، خرما)، شیرینی و انواع خشکبار بعنوان میان وعده.
۲- افزایش دریافت چربی
– استفاده از لبنیات پرچرب (شیر و ماست پرچرب، پنیر خامه ای و …)
– اضافه نمودن مقداری کره به غذا در هر وعده غذایی و استفاده از کمی کره در کنار بشقاب برنج به افزایش کالری دریافتی کمک می کند (در صورت دسترسی نداشتن به کره، افزودن کمی روغن مایع به برنج توصیه می شود).
– استفاده از سیب زمینی سرخ کرده در کنار غذا.
– استفاده از روغن زیتون داخل سالاد.
– مصرف سر شیر و یا خامه در وعده صبحانه.
– استفاده از قلم گوسفند و یا گاو در طبخ غذاها.
راههای افزایش دریافت پروتئین، ویتامین ها و املاح (مغذی کردن) وعده غذایی عبارتند از:
۱-افزایش دریافت گروه شیر و لبنیات
-استفاده از شیر، ماست، پنیر و بستنی بعنوان میان وعده (بیسکویت و شیر، نان و ماست، نان و پنیر، شیربرنج، فرنی و …..).خانم های باردار لاغر می توانند روزانه تا ۴ سهم از مواد این گروه مصرف کنند.
– مصرف دوغ کم نمک و غلیظ در وعده های غذایی.
-استفاده از غذاهایی نظیر آش کشک، آش دوغ، کشک بادمجان در برنامه غذایی روزانه.
۲- افزایش دریافت گروه گوشت، تخم مرغ، حبوبات و مغزها.
– استفاده بیشتر از غذاهای تهیه شده با انواع گوشتها (کتلت، کباب، انواع خورش و ……).
– استفاده از تخم مرغ در صبحانه یا میان وعده (آب پز، نیمرو، املت)
– استفاده از تخم مرغ همراه با غذا (عدس پلو یا رشته پلو همراه با خاگینه).
– استفاده از غذاهای تهیه شده با تخم مرغ (انواع کوکو، کتلت و …..).
– استفاده از غذاهای تهیه شده با انواع حبوبات (برخی از خورش ها، آش ها، خوراک ها، آبگوشت ، عدسی، خوراک لوبیا، …..).
– مصرف انواع خشکبار و مغز ها (گردو، پسته، بادام و …..) بعنوان میان وعده.
۳- افزایش دریافت گروه میوه ها و سبزی ها
– استفاده از سبزی هایی نظیر گوجه فرنگی، هویج و گل کلم به عنوان میان وعده.
– استفاده بیشتر از غذاهای تهیه شده با سبزی ها (انواع آش، سوپ، برخی از خورش ها، کوکوها و …).
– استفاده بیشتر از میوه ها به عنوان میان وعده.
توجه: یکی از بهترین توصیه ها برای مقوی و مغذی کردن غذا، اضافه کردن غلات جوانه زده (جوانه گندم، ماش یا عدس) و یا پودر غلات جوانه زده در برنامه غذایی آنان می باشد. مصرف جوانه غلات انرژی و پروتئین غذا را افزایش می دهد.
روش های افزودن انواع جوانه غلات به غذا:
– استفاده از جوانه غلات در تهیه انواع سالاد.
-استفاده از جوانه غلات در تهیه انواع سوپها وآش ها.
– اضافه نمودن پودر جوانه غلات در انواع سالادها، ماست، ماست خیار و …..
راههای افزایش اشتها و کاهش انرژی مصرفی خانم های باردار لاغر عبارتند از:
– کشیدن غذا در بشقاب بزرگتر
– استفاده از سبزیهای رنگی (هویج، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای و ……) در غذا به منظور زیبا نمودن غذا و در نهایت افزایش اشتها.
– استراحت کافی در طول روز. خانم های باردار لاغر باید حتما”در طول روز ساعاتی را استراحت نمایند. به ویژه استراحت پس از صرف غذا توصیه می شود.
– جلب حمایت همسر و اعضای خانواده برای ایجاد محیطی توام با آرامش و کمک به او در انجام کارهای روزمره به منظورکاهش حجم کارهای خانم باردار در این زمینه مشاوره با همسر و سایر اعضای خانواده باید انجام شود.