سرکوبیدن معمولا در نیمه دوم یک سالگی شروع می شود و در ۱۸ و ۲۴ ماهگی به اوج خود می رسد . عادت سرکوبیدن در هر بچه ای ممکن است چند ماه تا یک سال طول بکشد ، اگر چه اکثر بچه ها این عادت را تا ۳ سالگی کنار می گذارند .
علل رایج این عادت رفتاری
خود آرامی : شاید عجیب به نظر برسد اما اکثر خردسالان این عادت رفتاری را برای کسب آرامش انجام می دهند ، مثلا موقعی که می خواهند بخوابند یا نیمه شب از خواب بیدار می شوند یا حتی زمانی که در خواب هستند .به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک؛ سرکوبیدن بچه ها وقتی به شکل موزون انجام می شود به آنها احساس آرامش می دهد .
عصبانیت : اگر کودکتان موقع عصبانیت سرش را به جایی می کوبد احتمالا می خواهد احساسات ناخوشایند ش را بیرون بریزد . از آنجایی که او هنوز یا د گرفته به کمک کلمات ، احساسات ناخوشایندش را بیرون بریزد . از آنجایی که او هنوز یاد نگرفته به کمک کلمات ، احساسات ناخوشایندش را بیرون بریزد . از آنجایی که او هنوز یاد نگرفته به کمک کلمات ، احساسات خود را بیان کند ، تنها راهی که برایش می ماند ، انجام رفتارهای فیزیکی برای خالی کردن ناراحتی اش است .
جلب توجه : برخی خردسالان از سرکوبیدن برای جلب توجه اطرافیان بخصوص والدین استفاده می کنند. هر پدر و مادری با مشاهده این رفتار ( خود ویرانگر ) کودکشان مضطرب می شوند و بچه ها هم همین را می خواهند ، بنابراین این رفتار را تکرار می کنند چون می دانند والدینشان دستپاچه شده و بیشتر به آنها توجه نشان می دهند .
در چنین مواقعی چه باید کرد ؟
به اندازه ی کافی به کودکتان توجه نشان دهید ، البته نه موقعی که سرش را به جایی می کوبد سعی کنید توجه خاصی به او نشان ندهید چون توجه بی موقع شما ممکن است این رفتار را در او تقویت کند . هرگز اورا به خاطر این عادت رفتاری تنبیه نکنید .
نگران نباشید : ممکن است سرکوبیدن یکی – دو کبودی در سر یا پیشانی او ایجاد کند اما خیلی نگران نباشید چون سر کوبیدن یک رفتار ( خود تنظیم ) است یعنی کودکتان طوری سرش را به جایی نمی کوبد که موجب جراحت شدید و در آن ناحیه شود . اوخودش می داند که سرکوبیدن سرآغاز درد است بنابراین سعی می کند شدت ضربه را کنترل کند .
روشهای دیگری را جایگزین کنید : اگر کودکتان به خاطر کسب آرامش وعلاقه به انجام یک حرکت موزون سرش را به جایی می کوبد ، سعی کنید شیوه های نظیر ور زش ، قدم رورفتن وموسیقی زدن و …… جایگزین آن کنید . اگر کودکتان در طول روز به اندازه کافی ورزش وفعالیت کند مقداری از انرژی مربوط به اعصاب او مصرف می شود و او هنگام عصبانیت کمتر به فکر سر کوبیدن می افتد .
برای خواب یک برنامه منظم تنظیم کنید : اگر کودکتان هنگام خواب سرش را می کوبد یا آن را به صورتی انجام می دهد که نه خودش آسیب می رساند حتما او را نزد پزشک ببرید . در برخی موارد این عادت رفتاری ممکن است ناشی از وجود برخی اختلالات مربوط به رشد یا اوتیسم ( در خود ماندگی ) باشد .