اهداف آموزشی :
انتظار می رود خوانندگان محترم در پایان مطالعه این مقاله بتوانند :
۱- در باره باردار شدن زنان مبتلا به HIV+ توضیح دهند .
۲- نحوه انتقال + HIVازمادر به جنین را بدانند .
۳- درباره تغذیه نوزاد با شیر مادر مبتلا به HIV+ اظهار نظر نمایند .
مقدمه : باتوجه به رشد فزاینده بیماری HIV+ AIDS / در سطح جهان وبه دنبال آن افزایش آمار روزافزون تعداد افراد مبتلا به این بیماری در سطح کشورو طرح سئوالات متعدد در باره بارداری و HIV+ در این مقاله سعی شده است به برخی سئوالات در این خصوص پاسخ داده شود :
۱- آیا اگرخانمی HIV+ باشد میتواند باردار شود ؟
بلی – بخصوص با پیشرفت و توسعه ای که در تحقیقات و درمان HIV+ صورت گرفته است بیشتر زنان HIV+ میتوانند باردار شده و یا به بارداری خود ادامه دهند . درمان HIV+ علاوه بر مفید بودن برای سلامت زن باردار ، باعث کاهش شدید در خطر انتقال HIV+ به جنین نیز می گردد.
۲- آیا حاملگی بیماری HIV+ را بدتر می کند؟
خیر – حاملگی تاثیری بر بیماری HIV+ نداشته و آنرا بهتر یا بدتر نمی کند . (در طول بارداری یک افت طبیعی در شمارش CD4 روی می دهد که بعد از تولد کودک به سطح قبلی خود برمی گردد. این موضوع در مورد همه زنان بدون توجه به شرایط بیماری HIV+ آنان طبیعی است . هرچند اگر شمارش CD4 زیر ۲۰۰ باشد خطر بروز عفونتهای فرصت طلب بیشتر میگردد).
۳- آیا مادر دارای HIV+ می تواند نوزادش رابا شیرخود تغذیه نماید ؟
ویروس HIV+ در شیر نیز وجود دارد و محققین برآورد نموده اند که میزان انتقال HIV+ از مادرانی که به کودک خود بطور پیوسته شیر داده اند ۲۹% می باشد . اطلاعات اخیر غالباً حاکی از آن است که خطر انتقال HIV+ از شیر مادر در ماههای اول بعد از تولد روی می دهد. مراکز ارائه خدمات بهداشت عمومی در کشورهای پیشرفته توصیه می کنند که زنان HIV+ به کودکانشان شیر ندهند و از شیر مصنوعی استفاده نمایند.
به دلایل مختلفی ممکن است تغذیه با شیر مصنوعی مقدور نباشد . در چنین شرایطی برای برخی از زنان گزینه های دیگری نظیر گرم کردن شیر مادر ، استفاده از بانک شیر مادر و یا شیر حیواناتی مانند گاو ، بز و گوسفند پیشنهاد می گردد.
۴- آیا هنگامی که خانمی باردار هست می تواند از داروی ضد HIV+ استفاده نماید؟
روند درمان HIV + در زنان باردار هماننددیگر افراد بزرگسال ( غیر باردار ) HIV+ می باشد . بسته به شرایط بیماری HIV در زنان باردار (سطح ویرال و شمارش CD4+ ) ، پزشک ممکن است شروع و یا ادامه درمان با داروهای ضد HIV+ برای آنان تجویز یا رد نماید . در هر صورت برخی از داروهای ضد HIV+ می توانند به رشد جنین آسیب برسانند لذا مصرف آنان در دوران بارداری توصیه نمی گردد.
۵- HIV + چگونه به کودک منتقل می شود؟
تنها راه انتقال ویروسHIV + از طریق مادر HIV+ مثبت می باشد ، لذا اگر پدر HIV+ و مادر سالم باشد کودک ویروس HIV+ را از پدر دریافت نمی کند.
راههای انتقال بیماری HIV+ از مادر مبتلا به جنین :
۱٫ زمانی که جنین در داخل رحم قراردارد .
۲٫در طول زایمان ) وقتی که بچه متولد می شود).
۳٫ در حین شیردهی (به لحاظ اینکه HIV+ در شیر مادر وجود دارد ).
۶- چه عواملی بر انتقال تاثیر می گذارند ؟
الف ) ـ سطح ویرال Viral loud .
شاید قویترین عاملی که میتواند بر انتقال تاثیر بگذارد سطح ویرال مادر است . سطح ویرال یعنی مقدار ویروس HIV+ که در حدود یک قاشق چای خوری درخون پیدا شده است . آزمایش سطح ویرال یک بار درهنگام تشخیص HIV+ انجام شده ، سپس هر ۳ ماه یکبار تکرار می گردد. زنان باردار با سطح ویرال بالا یا CD4 پایین شانس بیشتری برای انتقال HIV+ به کودکانشان را دارا هستند.
ب) ـ طول مدت پاره شدن غشاء کیسه آمنیون :
فاصله زمانی بین پیدا شدن آب و زایمان را زمان پارگی غشاء می نامند . طولانی شدن این زمان خطر انتقال+ HIV را بالا می برد بیشتر پزشکان تلاش می کنند تا این زمان را به کمتر از ۴ ساعت کاهش دهند.
ج )ـ بهداشت عمومی مادر :
صرف نظر از موقعیت HIV+ ، رعایت بهداشت عمومی زنان در دوران بارداری و زایمان از اهمیت زیادی برخوردار می باشد که شامل تغذیه مناسب و کافی ، ورزش و تحرک ، استراحت کافی ، عدم مصرف دخانیات ، پرهیز ار کافئین ، اجتناب از مصرف دارو های خیابانی ، عدم استفاده از مشروبات الکلی و مراقبتهای قبل از تولد
می باشد .
د )ـ عفونتهای همراه :
عفونتهای فرصت طلب ، هپاتیت C ، هرپس و دیگر بیماریهای منتقله از طریق جنسی (STD ) ممکن است خطر انتقال HIV+ به کودک را نیز بالا ببرد .
۷- کدام روش زایمانی برای مادر دارای HIV+ مناسب تر است؟
زایمان یک امر شخصی و تجربه ای هیجان آور است که در هر زن این امر متفاوت بوده اما در زنانی که به HIV+ مبتلا می باشند موضوع قدری پیچیده تر است، در حال حاضر دو روش زایمانی وجود دارد : سزارین و زایمان طبیعی (واژینال ).
هر دو روش بالا بسته به شرایط می تواند مفید و خوب باشد بهر حال بهتر است با پزشک در مورد انتخاب یکی از روشها که اطمینان بیشتری برای مادر و کودک حاصل کند مشورت شود.
۸- چگونه می توان تشخیص داد که آیا بچه متولد شده از خانم دچار+ HIV به عفونت HIV+ مبتلا هست یا خیر ؟
حداقل سه تا ۱۸ ماه وقت لازم است تا در مورد وضعیت نهایی HIV+ درکودک مورد نظر اطلاعات موثقی بدست آورید.
همه کودکانی که از مادران HIV+ متولد می شوند حتی آنهایی که آلوده به HIV+ نیستند تست آنتی بادی HIV+ آنها در هنگام تولد تاچند ماه بعد از آن مثبت می باشد ، این بدلیل آن است که آنتی بادیها را از بدن مادر دریافت نموده و مدت زمانی لازم است تا کودک این آنتی بادی ها را از دست داده و خود آنتی بادی تولید نمایدکودک مورد نظر بایددر بدو تولد ، یک ماه بعد و سپس سه ماه بعد از نظر HIV+ آزمایش شود.